اولین نشریه علمی، تخصصی ایران در زمینه بوم شناسی همزیست های گیاهی در دانشگاه ایلام آماده چاپ اولین شماره خود شد.

اولین نشریه بوم شناسی  همزیست های گیاهی در تولیدات زراعی با مدیر مسئولی دکتر محمد جواد زارع از دانشگاه ایلام و سردبیری دکتر ابراهیم محمدی گل تپه از دانشگاه تربیت مدرس در مرحله دریافت مقالات جهت نشر می باشد. دکتر محمد جواد زارع بیان نمودند: این نشریه کاملاً تخصصی بوده و وسعت موضوعات تحقیقی قابل قبول آن گسترده می باشد. این نشریه اولین نشریه تخصصی ایران در زمینه بوم شناسی همزیست­ های گیاهی است. قدمت مباحث همزیست­ های گیاهی تاریخچه طولانی دارد و انواع علوم مختلف زیست­ شناسی، میکروبیولوژی و کشاورزی را شامل می­گردد.

وی اظهار داشت: هر چند عدم وجود چنین نشریه­ای در داخل و حتی خارج از ایران موجب گردیده که متخصصینی که در این حوزه به فعالیت مشغول می­باشند نتایج پژوهش­ های خود را در سایر نشریاتی که تا حدودی مرتبط با مباحث بوم­ شناسی همزیست­ های گیاهی است منتشر نمایند. اما جای خوشحالی است که آغاز به کار چنین نشریه­ ای می­تواند یک مرجع مفید برای انتشار آخرین اطلاعات در این زمینه باشد.

دکتر زارع ادامه داد: نشریه  بوم­ شناسی  همزیست­های گیاهی در تولیدات زراعی پس از پیگیری­های مربوطه موفق به اخذ تاییدیه عنوان نشریه از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و مجوز نشر از وزارت ارشاد گردید و در این مسیر همکاری و تشویق همکاران و مسئولین موجب دلگرمی و ترغیب اینجانب بود. این نشریه اولین نشریه کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام نیز محسوب می­گردد.

وی تصریح کرد: آقای دکتر محمدی گل­تپه به عنوان سردبیر نشریه دارای سوابق و تالیفات ارزنده علمی مرتبط با عنوان نشریه  هستند و مدیر مسئولی نشریه به عهده اینجانب محمدجواد زارع (عضو هیات علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام) می باشد که طی حدود 10 سال در زمینه بوم­شناسی همزیست­ های گیاهی مشغول به فعالیت بوده و در تالیف 5 کتاب بین المللی مرتبط با موضوع با سایر اساتید، همکاری و دارای تالیف کتاب فارسی (بوم شناسی ریزوسفر) و مقالات مختلف در این زمینه می­باشند. نشریه بوم­ شناسی همزیست­های گیاهی مقالات تحقیقی- مروری تنظیم شده در قالب مقاله کامل، مقاله کوتاه و گزارش­های کوتاه علمی را در تمامی زمینه­های بوم­شناسی همزیست­های گیاهی جهت بررسی و چاپ می­پذیرد. محورهای اصلی موضوعات تحقیقاتی مورد نظر نشریه به شرح زیر است:

1.        اکو-فیزیولوژی [1] همزیست­های گیاهی ( تثبیت کننده­گان نیتروژن ملکولی، قارچ­های میکوریز (اکتو میکوریز و اندومیکوریز، قارچ های درون­زیست ریشه و سایر همزیست های گیاهی)

2.        بوم­شناسی همزیست­های گیاهی با باکتری­های محرک رشد گیاه و سایر ریزموجودات  مفید خاک­زیست

3.        کاربرد ریزجانداران در تولیدات گیاهی (زراعی، باغی و جنگل-زراعی[2])

4.        همزیست های گیاهی و پایداری بوم­نظام

5.        کاربرد همزیست های گیاهی در کاهش تنش­های محیطی (تنش­های زنده و غیر زنده[3])

6.        تاثیر کاربرد آفت کش­ها، سموم قارچ کش و آلودگی­های زیست-محیطی بر همزیست های گیاهی

7.        اکو-فیزیولوژی ریزموجودات همزیست در  رفع آلودگی­های زیست محیطی

8.           شناسایی مولکولی و سیستماتیک همزیست­های گیاهی در بو­نظام­های کشاورزی و طبیعی

9.         روش­های نوین مطالعه و  تکثیر ریزموجودات

10.     کاربرد تکنیک­های مولکولی در بهینه­سازی ریز جاندارن و بهبود پتانسیل و کارآمدی آنها

مشخصات شناسنامه نشریه به شرح زیر می باشد.

اعضاء هیات تحریریه

1.       صاحب امتیاز:  دانشگاه ایلام

2.       مدیر مسئول:  دکتر محمدجواد زارع

3.       سردبیر:  دکتر ابراهیم محمدی گل­تپه

4.       جانشین سردبیر: دکتر حسینعلی علیخانی

5.       مدیر داخلی و دبیر هیات تحریریه:

6.       اعضای هیات تحریریه:

7.       دکتر آجیت وارما- دانشگاه آمیتی هند

8.       دکتر ناصر علی اصغرزاده- استاد دانشگاه تبریز

9.       دکتر رقیه حاجی بلند - دانشیار دانشگاه تبریز

10.    دکتر جهانشیر امینی- دانشیار دانشگاه کردستان

11.    دکتر حسین علیخانی - دانشیار دانشگاه تهران

12.    دکتر فایز رئیسی استاد دانشگاه شهر کرد

13.    امیر قلاوند دانشیار زراعت دانشگاه تربیت مدرس

14.    دکتر مظفر شریفی - دانشیار دانشگاه تربیت مدرس

15.    دکتر محمدجواد زارع - استادیار دانشگاه ایلام

16.    دکتر مهرشاد براری - استادیار دانشگاه ایلام

17.    دکتر جواد میرزایی - استادیار دانشگاه ایلام

در پایان مدیر مسئول، سردبیر و هیأت تحریریه ابراز امیواری کردند که: این نشریه در سایه عنایت حق تعالی بتواند در پیشبرد این علم در این مرز و بوم موفق باشد و در این راه مسلماٌ کمک اشخاص صاحب نظر، استادان فرهیخته، مراکز تحقیقات کشاورزی  و سایر پژوهشگران راه گشا خواهد بود.

[1] Ecology

[2] Agro forestry