معرفی پروژه های تحقیقاتی دانشگاه ایلام (6)

عنوان طرح: بررسی میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای حاصل از عملیات زراعی در زراعت محصولات مهم استان ایلام

پژوهشگر: دکتر یاسر علیزاده استادیار گروه آموزشی و اصلاحات نباتات دانشگاه ایلام

طرح پژوهشی «بررسی میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای حاصل از عملیات زراعی در زراعت محصولات مهم استان ایلام» در پنج فصل و 84 صفحه توسط دکتر یاسر علیزاده استادیار گروه آموزشی و اصلاحات نباتات دانشگاه ایلام تدوین شده است.

مصرف بی‌رویه نهاده‌ها شیمیایی در بخش کشاورزی سبب افزایش انتشار گازهای گلخانه‌ای در جهان شده است. این مسئله گرمایشی جهانی و اثرات زیست محیطی زیادی را به وجود آورده است. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای و پتانسیل گرمایشی جهانی حاصل از مصرف نهاده‌های شیمیایی (انواع کودها و آفت کش‌ها) در کشت گندم، جو، برنج  و ذرت شهرستان‌های استان ایلام در سال زراعی 1392- 1393 انجام شد. سطح زیر کشت محصولات مورد مطالعه از طریق آمار سازمان جهاد کشاورزی استخراج گردید. میزان نهاده‌های شیمیایی مورد استفاده در محصولات فوق توسط محاسبه‌های حضوری و پرسشنامه‌ها از شهرستان‌های مورد مطالعه استان (ایلام، دهلران، مهران، بدره، ایوان، دره شهره، سیروان، چرداول و ملکشاهی) جمع‌آوری گردید. نتایج نشان داد، که بیشترین و کمترین میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای به ترتیب مربوط به شهرستان دهلران و بدره بود. برای هر چهارمحصول مورد مطالعه میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای حاصل از مصرف کود نیتروژن بیش از بقیه نهاده‌های شیمیایی بود. میزان انتشار سالانه  CO2، N2O، CH4 در واحد سطح، در ذرت بیش ازبرنج و در ذرت به ترتیب 11082 (تن معادل دی اکسید کربن)، 3685 (تن معادل دی اکسید کربن)، 501 (تن معادل اکسید کربن)  و 2594 (تن معادل دی اکسید کربن) بود. در بین نهاده‌های مورد بررسی نیتروژن (70 درصد) بیشترین سهم را در ایجاد پتانسیل گرمایشی جهانی در محصولات مورد بررسی دارا بود.

چهارشنبه هر  هفته، ما را با معرفی پروژه‌های تحقیقاتی اعضای هیأت علمی دانشگاه ایلام همراهی کنید.

روابط عمومی دانشگاه ایلام

معرفي پروژه هاي تحقيقاتي دانشگاه ايلام (6)