اولین نشریه علمی، تخصصی ایران در زمینه بوم شناسی همزیست های گیاهی در دانشگاه ایلام آماده چاپ اولین شماره خود شد.

اولين نشريه بوم شناسي  همزيست هاي گياهي در توليدات زراعي با مدير مسئولي دکتر محمد جواد زارع از دانشگاه ايلام و سردبيري دکتر ابراهيم محمدي گل تپه از دانشگاه تربيت مدرس در مرحله دريافت مقالات جهت نشر مي باشد. دکتر محمد جواد زارع بيان نمودند: اين نشريه کاملاً تخصصي بوده و وسعت موضوعات تحقيقي قابل قبول آن گسترده مي باشد. اين نشريه اولين نشريه تخصصي ايران در زمينه بوم شناسي همزيست­ هاي گياهي است. قدمت مباحث همزيست­ هاي گياهي تاريخچه طولاني دارد و انواع علوم مختلف زيست­ شناسي، ميکروبيولوژي و کشاورزي را شامل مي­گردد.

وي اظهار داشت: هر چند عدم وجود چنين نشريه­اي در داخل و حتي خارج از ايران موجب گرديده که متخصصيني که در اين حوزه به فعاليت مشغول مي­باشند نتايج پژوهش­ هاي خود را در ساير نشرياتي که تا حدودي مرتبط با مباحث بوم­ شناسي همزيست­ هاي گياهي است منتشر نمايند. اما جاي خوشحالي است که آغاز به کار چنين نشريه­ اي مي­تواند يک مرجع مفيد براي انتشار آخرين اطلاعات در اين زمينه باشد.

دکتر زارع ادامه داد: نشريه  بوم­ شناسي  همزيست­هاي گياهي در توليدات زراعي پس از پيگيري­هاي مربوطه موفق به اخذ تاييديه عنوان نشريه از وزارت علوم، تحقيقات و فناوري و مجوز نشر از وزارت ارشاد گرديد و در اين مسير همکاري و تشويق همکاران و مسئولين موجب دلگرمي و ترغيب اينجانب بود. اين نشريه اولين نشريه کشاورزي دانشکده کشاورزي دانشگاه ايلام نيز محسوب مي­گردد.

وي تصريح کرد: آقاي دکتر محمدي گل­تپه به عنوان سردبير نشريه داراي سوابق و تاليفات ارزنده علمي مرتبط با عنوان نشريه  هستند و مدير مسئولي نشريه به عهده اينجانب محمدجواد زارع (عضو هيات علمي گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزي دانشگاه ايلام) مي باشد که طي حدود 10 سال در زمينه بوم­شناسي همزيست­ هاي گياهي مشغول به فعاليت بوده و در تاليف 5 کتاب بين المللي مرتبط با موضوع با ساير اساتيد، همکاري و داراي تاليف کتاب فارسي (بوم شناسي ريزوسفر) و مقالات مختلف در اين زمينه مي­باشند. نشريه بوم­ شناسي همزيست­هاي گياهي مقالات تحقيقي- مروري تنظيم شده در قالب مقاله کامل، مقاله کوتاه و گزارش­هاي کوتاه علمي را در تمامي زمينه­هاي بوم­شناسي همزيست­هاي گياهي جهت بررسي و چاپ مي­پذيرد. محورهاي اصلي موضوعات تحقيقاتي مورد نظر نشريه به شرح زير است:

1.        اکو-فيزيولوژي [1] همزيست­هاي گياهي ( تثبيت کننده­گان نيتروژن ملکولي، قارچ­هاي ميکوريز (اکتو ميکوريز و اندوميکوريز، قارچ هاي درون­زيست ريشه و ساير همزيست هاي گياهي)

2.        بوم­شناسي همزيست­هاي گياهي با باکتري­هاي محرک رشد گياه و ساير ريزموجودات  مفيد خاک­زيست

3.        کاربرد ريزجانداران در توليدات گياهي (زراعي، باغي و جنگل-زراعي[2])

4.        همزيست هاي گياهي و پايداري بوم­نظام

5.        کاربرد همزيست هاي گياهي در کاهش تنش­هاي محيطي (تنش­هاي زنده و غير زنده[3])

6.        تاثير کاربرد آفت کش­ها، سموم قارچ کش و آلودگي­هاي زيست-محيطي بر همزيست هاي گياهي

7.        اکو-فيزيولوژي ريزموجودات همزيست در  رفع آلودگي­هاي زيست محيطي

8.           شناسايي مولکولي و سيستماتيک همزيست­هاي گياهي در بو­نظام­هاي کشاورزي و طبيعي

9.         روش­هاي نوين مطالعه و  تکثير ريزموجودات

10.     کاربرد تکنيک­هاي مولکولي در بهينه­سازي ريز جاندارن و بهبود پتانسيل و کارآمدي آنها

مشخصات شناسنامه نشريه به شرح زير مي باشد.

اعضاء هيات تحريريه

1.       صاحب امتياز:  دانشگاه ايلام

2.       مدير مسئول:  دکتر محمدجواد زارع

3.       سردبير:  دکتر ابراهيم محمدي گل­تپه

4.       جانشين سردبير: دکتر حسينعلي عليخاني

5.       مدير داخلي و دبير هيات تحريريه:

6.       اعضاي هيات تحريريه:

7.       دکتر آجيت وارما- دانشگاه آميتي هند

8.       دکتر ناصر علي اصغرزاده- استاد دانشگاه تبريز

9.       دکتر رقيه حاجي بلند - دانشيار دانشگاه تبريز

10.    دکتر جهانشير اميني- دانشيار دانشگاه کردستان

11.    دکتر حسين عليخاني - دانشيار دانشگاه تهران

12.    دکتر فايز رئيسي استاد دانشگاه شهر کرد

13.    امير قلاوند دانشيار زراعت دانشگاه تربيت مدرس

14.    دکتر مظفر شريفي - دانشيار دانشگاه تربيت مدرس

15.    دکتر محمدجواد زارع - استاديار دانشگاه ايلام

16.    دکتر مهرشاد براري - استاديار دانشگاه ايلام

17.    دکتر جواد ميرزايي - استاديار دانشگاه ايلام

در پايان مدير مسئول، سردبير و هيأت تحريريه ابراز اميواري کردند که: اين نشريه در سايه عنايت حق تعالي بتواند در پيشبرد اين علم در اين مرز و بوم موفق باشد و در اين راه مسلماٌ کمک اشخاص صاحب نظر، استادان فرهيخته، مراکز تحقيقات کشاورزي  و ساير پژوهشگران راه گشا خواهد بود.

[1] Ecology

[2] Agro forestry