معرفی گروه بافت شناسی و میکروب شناسی

معرفی گروه بافت شناسی:

1- نظر به اهمیت سلامت مواد غذایی استان منجمله فرآورده های پروتیئینی مانند: سوسیس، کالباس، همبرگر و ... و متأسفانه سوء استفاده برخی افراد سودجو و متقلب مبنی بر تولید فرآورده هایی با کیفیت پایین و ساخته شده از مواد غیر مجاز و غیر بهداشتی مانند بافت پستان، بیضه، روده، اندام تولید مثلی، غضروف و ... لذا جهت تشخیص موارد تقلب و تفکیک فرآورده های ساخته شده از گوشت قرمز مرغوب با تولیدات نامرغوب ، نیاز مبرم به تربیت بافت شناسان خبره می باشد . به طوری که فارغ التحصیلان این رشته می توانند به عنوان ناظرین بهداشتی موفق در کارخانجات تولید فرآورده های دامی به کار گیری شده و خدمت رسانی نمایند.

2- بنا به روز بودن مبحث سلولهای بنیادی و ظرفیت وسیع کار بر روی این سلولهای استخراج شده از بافت های جنینی و مغز استخوان و افق های جدید پیش رو جهت پیشرفت علم در کشور، نقش عمده بافت شناسی بوضوح اساسی و روشن می نماید و میتوان با انجام کارهای مهندسی بافت که شاخه ای از بافت شناسی نوین است در ایجاد تحول شگرف در علوم پزشکی و دامپزشکی و زیستی در زمینه ساخت اعضای بدن مانند: پوست، اعصاب، رگها و مو فعالیت نمود. لذا ایجاد رشته کارشناسی ارشد بافت شناسی در دانشگاه ایلام می تواند ضمن تربیت دانشجویان مورد نیاز برای پاسخگویی به این نیاز، با انجام پروژه ها و پایان نامه های دانشجویی تا حدودی به رشد این شاخه علمی جدید نوپا و حل سوالات موجود در این زمینه کمک نماید.

3- با توجه به پیش نیاز بودن دانش بافت شناسی برای درک بهتر رشته هایی همچون آسیب شناسی، بهداشت مواد غذایی، فیزیولوژی و غیره هم در سطح مجامع دانشگاهی و هم در سطح درمانگاه و بازار کار، همچنین آمار جوانان جویای کار در سطح استان به نظر میرسد که افرادی توانایی تشخیص میکروسکوپی دقیق بیماریهای دام و طیور در آزمایشگاههای تشخیص طبی دامپزشکی دارند که مسلط بر مباحث علم بافت شناسی و درک مفاهیم آن باشند. لذا با ایجاد چنین رشته ای به عنوان یک رشته پایه، افراد جویای کار زیادی می توانند در کنار دامپزشکان بالینی تشخیص بیماری ها به انجام خدماتی همچون تشخیص میکروسکوپی ضایعات بیماری های دام و طیور اهتمام ورزند.

معرفی گروه باکتری شناسی:

رشد جمعیت ونیاز روزافزون به مواد پروتئینی و تأمین مواد غذایی سالم و بهداشتی مورد نیاز مردم، لزوم توجه بیشتر به پرورش دام و آبزی پروری را بیش از پیش طلب می نماید. در این صورت، سیستم های پرورش سنتی جوابگو نبوده، پرورش دام، طیور و آبزیان را در شکل متراکم و مکانیزه به دنبال خواهد داشت. بدیهی است در چنین شرایطی به دلیل تراکم بالا در واحد سطح، انتشار و شیوع عوامل بیماریزا افزایش می یابد ودر نتیجه میزان تولیدات دامی و سلامت آن ها تحت تأ ثیر قرار می گیرد. از آنجا که بیماری های عفونی انسان و دام مرز مشترک وسیعی دارند، لذا با بیمار شدن حیوانات ، سلامت جامعه انسانی نیز به مخاطره می افتد.

از سویی دیگر، در عصر حاضر بر خلاف روزگاری که آنتی بیوتیک ها از کشتار دسته جمعی و آماج میکروب ها ممانعت بعمل می­آوردند، سل را سرکوب، وبا را به ورطه ی فراموشی و طاعون انسانی را تبدیل به تاریخ باستان نمودند، به دلیل مصرف بی رویه و پیدایش مقاومت دارویی، کم اثر و یا بی اثر شده اند. در چنین بستری، حضور میکروب شناسانی آگاه، با پشتکار و دلسوز ضروری می نمایاند تا با به کارگیری علم خود، بیماری های عفونی را رصد نموده و با تشخیص به موقع عوامل عفونی زا زمینه را برای پیشگیری، کنترل و درمان آن ها فراهم آورند. علاوه بر این، با تشخیص صحیح و مطمئن عوامل میکروبی، ضمن آن که از مصرف بیهوده داروها ممانعت می شود، می تواند هزینه هنگفت داروها و خسارات اقتصادی ناشی از مصرف نابجای آن ها را کاهش و از زبانه کشیدن بیشتر پدیده ی شوم مقاومت میکروبی جلوگیری نماید.

دامپزشکان متختصص میکروبیولوژی در دانشگاه ایلام که جمله گی روزگاری را در آن سوی آب های این مرز و بوم کسب تجربه کرده و دانش خود را روزآمد نموده اند، می توانند نقشی محوری در خصوص کنترل بیماریهای دامی و شناسایی مرز مشترک جمعیت باکتریایی دامی و انسانی ایفا نمایند. چنین افراد متخصصی آماده اند تا با امکاناتی که دانشگاه ایلام در اختیار دارد، دانش و تجربه ی خود را در اختیار جوانان این مملکت قرار داده و از آنان کارشناسانی لایق وکاردان تربیت نمایند. ایجاد رشته «کارشناسی ارشد باکتری شناسی دامپزشکی» کمترین سطحی از تحصیلات تکمیلی بوده که اساتید دانشکده پیرادامپزشکی می توانند آن را به نحو شایسته ای انجام دهند و از این راه خدمتی را در زمینه حفظ سلامت و بهداشت دام ها و در نتیجه سلامت انسان و جامعه نمایند.